Bajnai: Levágták az aranytojást tojó tyúkot

“Magyarország és Európa is válaszút előtt áll” – mondta Bajnai Gordon, volt miniszterelnök a GKI keddi konferenciáján. Többen beszélnek arról, hogy Európa több sebességes lesz, kérdés, hogy Magyarország melyik táborba csatlakozik.

Szerinte kudarcot vallott a magyar gazdaságpolitika. Úgy nyúlta le az állam a nyugdíjmegtakarítást, hogy közben az államadósság soha nem látott szinten van. A gazdasági növekedés leállt, tavaly zsugorodott, és várakozásai szerint idén is csökkenni fog. Az amortizációnál is kevesebbett fektetnek be ma a vállalkozások, a versenyképességi rangsorban visszaestünk. A devizahitelesek szempontjából különösen rossz a gyenge forintárfolyam, a versenyszféra foglalkoztatása 2010 eleji szinten van. “Magyarország tévúton jár a gazdaságpolitikában” – mondta.

Magyarország gazdaságpolitikájára semmilyen koherens közgazdasági gondolkodás nem húzható rá, súlyos szakmai kompetenciahiánnyal rendelkezik a kormányzat. Az inkompetencián lehet segíteni, erre van is törekvés. Csakhogy a hatalmi logika összekeveredett a zsákmányszerzés logikájával. A magánérdek és a közhatalom teljes mértékben összekeveredik. Bajnai szerint az elmúlt években teljesen szétverték a bizalmat, nem csak a befektetők körében, de itthon is, a fiatalok tömegével hagyják el az országot.

Bajnai szerint most Magyarország nem okosan hajózik a vizeken, hanem azt hiszi, hogy ő maga irányítja a víz mozgását. Újra ki kell mondani a közhelyeket. Ki kell mondani, hogy a növekedés lényegében három forrásból származhat: nettó export, fogyasztás, beruházás. Ezek közül most az ország elsősorban a beruházásokra építhet kilábalást. Ehhez azonban bizalom kell. Ahhoz, hogy a pozitív folyamatok beinduljanak, megegyezésre, adóalkotmányra van szükség. Az elmúlt évben huszonhatszor módosították az adójogszabályokat. Így nem tudnak tervezni a vállalkozók.

“A bizalom gyalog érkezik, és gyorsvonattal távozik” – mondta Bajnai, szerinte a bizalom helyreállítása lassú folyamat, ha az intézkedések el is indulnak, egy új kormányzati ciklus harmadik évére is csak 2,5-3 százalékos növekedés lehet teremteni. A Haza és Haladás vezetője szerint a közjót szolgáló növekedési megállapodást kell kötni egyes szektorokkal. Magyarországnak az ágazati adókban vissza kell térni az Európai szintre. A különadók nem a mostani kormány találmányai, Magyarországon jelenleg a mértékével van baj. A rossz kormány levágja az aranytojást tojó tyúkot, ez történt most is, ezért nincs hitelezés és nincsenek beruházások.

Bajnai elmondta, intelligens magyar államra van szükség, a saját helyzetüket jobbítani vágyó polgárok törekvését kell a fókuszba állítani. A törekvő polgár azonban nem elsősorban a nagyvállalkozót jelenti, nekik az is elég, ha őket az állam nem adóztatja túl, ha velük szemben liberális. A középosztályt védeni kell a lecsúszástól, akkor jó, ha az állam velük szemben konzervatív. A lecsúszott rétegekkel szemben pedig szociáldemokratának kell lenni, esélyt és lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy felkapaszkodjanak. Ehhez kell egy nagyon jó közigazgatás és kell egy kiegyezés.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *