Ciprus: pénzük 40%-át bukhatják a nagybetétesek

Az euróövezet pénzügyminiszterei jóváhagyták hétfőn hajnalban azt az új tervet, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dolgozott ki az éjjel a ciprusi bankszektor szanálására.

A brüsszeli tárgyalások egyik résztvevője szerint a miniszterek ezzel megerősítették, hogy megvalósíthatónak tartják a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel kialkudott megállapodást, amely egy “jó bank” és egy “rossz bank” létrehozását, s az adósságoknak a 100 ezer euró feletti betétekből való kifizetését tartalmazza.

A megállapodás hírére a tokiói és a hongkongi tőzsde emelkedéssel nyitott hétfőn.

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF 10 milliárd eurót ajánlott fel a földközi-tengeri szigetországnak az államcsőd elkerüléséhez, azzal a feltétellel, hogy hétfőig előteremt további 5,8 milliárd euró önrészt.

Az “utolsó pillanatban” megszületett egyezség értelmében gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, s az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba.

A 100 ezer eurónál nagyobb, az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, s ezekből fizetik majd ki az adósságokat. Hogy ezekből mennyit írnak majd le, egyelőre nem ismeretes, bár egyes források szerint a nagybetétesek veszteségei a 40 százalékot is elérhetik. Nem vetnek ki adót ugyanakkor a kisbetétekre – mondták el uniós tisztségviselők.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők “trojkájával”, újságírók előtt kijelentette: “elégedett” a tárgyalások eredményével.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Nicosia és a nemzetközi hitelezők megállapodása “véget vet a Ciprussal és az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanságoknak”.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a nicosiai parlamentnek már nem kell jóváhagynia a Ciprusnak szánt 10 milliárd eurós mentőcsomagot. “A(z Európai) Bizottság ma arról tájékoztatott bennünket, hogy a vonatkozó pontok végrehajtásához szükséges jogszabályokat már jóváhagyták” – mondta Schauble.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *