Nagyot csökkent az adósságunk

Magyarország 607 millió eurót (durván 180 milliárd forintot) lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Kecskeméten. A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette – mondta a miniszter. Matolcsy György szerint az idő előtti törlesztés “a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot, és az ország erejét mutató lépés”. A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. (A mostani törlesztéssel természetesen csak az IMF felé fennálló adósságunk csökkent, hiszen a hitelt állampapírok eladásából finanszíroztuk.)

Úgy tudjuk, a törlesztés egy része most is euróban történt. A japán jent egyébként nem mi választjuk, hanem minden esetben az IMF mondja meg (nem csak nekünk, más programországoknak is), hogy milyen devizanemben fizessék az aktuális részletet.

Az előtörlesztést az tette lehetővé, hogy a 2012 novemberében indított Prémium Euro Magyar Állampapír (P€MÁK) az induláskor a tervezett 400 millió eurós kibocsátás helyett – minden várakozást felülmúlva – 1 milliárd euró értékben kelt el, közölte az NGM.

“A hazai lakosság és intézményi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükröző P€MÁK értékesítések felfutása olyan mértékben emelte a kormány devizabetét állományát, hogy külföldi forrásbevonás nélkül is lehetővé tette a következő esedékes IMF hitelrészlet előtörlesztését úgy, hogy eközben tartalékaink tovább emelkedtek. A P€MÁK új sorozatának 2013. január 17-én indított értékesítése is igen ígéretes, az már most meghaladja a 275 millió eurót.”

Az IMF-fel Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű készenlétihitel-megállapodást kötött 2008. november 6-án, amelyből összesen 7,6 milliárd SDR-t (8,8 milliárd euró) hívott le 2009 szeptemberéig. Ezzel párhuzamosan született meg az Európai Unióval egy kétéves lehívási időtartamú, 6,5 milliárd eurós folyó fizetési mérleget támogató hitelmegállapodás, amelyből ténylegesen 5,5 milliárd eurót hívott le Magyarország.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *