Így változik a kötelező biztosítás

A parlament hétfőn megtárgyalta a pénzügyi tárgyú törvényeket módosító javaslatcsomagot, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban is tartalmaz új szabályokat, írja a Népszabadság. Januártól például a biztosítók év közben is bármikor módosíthatnak a tarifákon azzal a megkötéssel, hogy a változás előtt legalább hatvan nappal megjelentetik az új díjakat, illetve a már megkötött szerződések feltételein egy évig továbbra sem változtathatnak.

A jelenlegi rendszerben a biztosítóknak október 30-ig kell közzétenniük a következő naptári évre vonatkozó díjaikat,ez azt jelenti, hogy most minden társaság egyszerre, október végén hirdet tarifát, és ezzel indul az év végi kötelezőkampány. Bár 2010 óta a kgfb-szerződés évfordulója nem a naptári évhez, hanem az autóvásárlás időpontjához igazodik, a többségnél, a négymillió biztosítás nagyjából kétharmadánál ez még mindig január elseje. A kampány jelentősége azonban a járműpark cserélődésével folyamatosan csökken, évente átlagosan 400-500 ezer új és használt autó talál gazdára Magyarországon.

Erre a változó helyzetre reagálna az kgfb-törvény módosítása azzal, hogy lehetővé teszi az évente többszöri díjhirdetést. A biztosítók korrigálhatják magukat, ha túlságosan alul- vagy felüllövik a díjaikat. Kérdés persze, milyen hatással lesz a versenyre, illetve a díjakra, ha teljesen megszűnik az év végi kampány.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *