Az olvasók gyorsan elintéznék az IMF-et

Ha az Index olvasói ülnének a kormány tagjai helyén az IMF tárgyalóasztalánál, már alighanem sikerült volna megegyezni a hitelről, legalábbis erre lehet következtetni szerdai felmérésünkből. Arról kérdeztük Önöket, miből tömjük be a jövő évi költségvetésben tátongó lyukat?

Bár a válaszokból világos, olvasóink közel sem egységesen ítélik meg a világ és a gazdaság helyzetét, mégis, ha a 15 ezer szavazó közösségi döntése alapján kellene az IMF elé tárnunk alternatív javaslatainkat, talán valóban sikerülne megegyezni a valutaalappal és az Európai Bizottsággal még azelőtt, mielőtt a levelek lehullanak.

Szeretjük a vagyonadót

A vagyonadó bevezetését nem kérték a kormánytól a nemzetközi szervezetek, és korábban Varga Mihály, a tárgyalásokat magyar részről vezető miniszter is leszögezte: a magyar kormány ilyet nem tervez. Olvasóink szavazataiból mégis úgy tűnik, a legtöbbeknek ez lenne szimpatikus, a magyar vagyonokat terhelő adóból pótolnák a költségvetésből hiányzó összeget.

Bár erős a gyanúnk, hogy a vagyonadó népszerűségét többek közt az is magyarázza, hogy arról a legtöbben úgy gondolják: nekik még éppen nem kellene fizetniük, tény, hogy szólnak érvek a bevezetése mellett. Már számos szakmai anyagban felmerült, legutóbb például az OECD javasolta. Nálunk ugyanis arányaiban az uniós átlagnak csak harmadát adja vagyoni típusú adó, miközben a fogyasztási adók európai összevetésben is rekordmagasak, bevezetése a társadalmi egyenlőtlenségeket is kicsit tompíthatja.

Még több szja-t!

Meglepő, hogy nem reprezentatív felmérésünkön milyen jól szerepelt a személyi jövedelemadó növelésének ötlete is. A válaszadók több mint ötöde úgy vélte, a költségvetés hiányát az szja növelése csökkenthetné. A gondolat tökéletesen szembemegy a kormány gazdaságpolitikájával, de tulajdonképpen az európai trendekkel is, amely a munkát terhelő adók csökkentésében látja a megoldást. A többség szemét feltehetően az egykulcsos adó szúrja, az, hogy a magas kereseteknek ugyanakkora hányadát viszi el a jövedelemadó, mint a legkisebb béreknek.

A válaszadók között mindemellett akad 17 százalék, akik úgy vélik, a bankok további kemény adóztatása adhatna megoldást a büdzsé bajaira. Bár a pénzintézetek úton útfélen hangoztatják, az idén még élő, Európában is példátlan mértékű, mintegy 130 milliárdos adó jóformán kivéreztette a bankrendszert, olvasóink egy része vagy nem hisz a bankok panaszainak, vagy csak egész egyszerűen nem érdekli őket. Szerintük ugyanis nem felezni kellene jövőre a bankadót, hanem egyenesen megtriplázni, lesz, ami lesz.

Bár ez a húzás lényegében egyet jelentene azzal, hogy az IMF és az Európai Bizottság rank borítja a tárgyalóasztalt, szerintük ugyanis a növekedés beindításához éppen stabilizálni kellene a bankrendszert. Még ennél is több olvasó gondolja úgy, hogy a 3 százalék alatti költségvetési hiány csak egy ránk erőltetett kényszer, hagyni kellene végre a spórolást, és elereszteni a deficitet. Ebben az esetben természetesen nem kerülne ki az ország a túlzott-deficit eljárás alól, jó eséllyel pedig EU-s forrásokat is elvesztenénk.

Olvasóink közül nagyon kevesen – a válaszadók alig több mint egy százaléka – gondolja úgy, hogy problémáinkat megoldaná egy újabb áfaemelés, és a 27 százalékos általános forgalmi adó kulcsát kellene tovább növelni.

Dohányosok, nyugdíjasok

Kicsit több, mint 4 százalék szerint viszont a jövedéki adók további emelése jó megoldás. Hiába drága a cigaretta, a benzin és az alkohol, ezek a termékek soha nem kerülhetnek elég sokba, a költségvetésnek pedig nagy szüksége van egy kis plusz forrásra.

Hogy olvasóink között kevés a nyugdíjas, ismét bebizonyosodott: a válaszadók 10 százaléka szerint ahhoz, hogy befoltozzuk a büdzsét, nem kell mást tenni, mint csökkenteni a nyugdíjakat. Ez egyébként egy másik olyan kérdés, amelyről a kormány hallani sem akar, szerencsére ilyen kérés nem is hangzott el.

Az olvasóink közt tartott felmérés persze nem csak nem reprezentatív, de torz abból a szempontból is, hogy a 400-600 milliárdos lyuk betömésére mindössze egyetlen forrást lehetett választani, egy ekkora kiigazítás pedig jellemzően több intézkedésből áll.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *