Varga: Nem úszhatjuk meg az IMF-hitelt

Nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program. Ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk – mondta Varga Mihály főtárgyaló, tárca nélküli miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szerdán.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz akadálya.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén szerdán, külföldi hírügynökségek munkatársainak beszélt az IMF-tárgyalásokról. Azt mondta, már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások, mert „a menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel”. A miniszterelnök arról beszélt, hogy bár vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak. A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani.

Szerdán a Magyar Nemzetben Rogán Antal fideszes frakcióvezető is beszélt az IMF-hitelről. Ő azt mondta, biztos abban, hogy még idén megszületik a megállapodás, de hogy erről a Fidesz kihelyezett frakcióülésén egyeztetni fognak. Beszélt arról is, hogy a várható IMF-hitel miatt szükséges lesz a júliusban főszámaiban már elfogadott 2013-as költségvetési módosítására.

Lapunknak kedden az egyik legnagyobb magyarországi bank, az Erste vezérigazgatója, Jelasity Radován azt mondta: „Ha lesz is megállapodás, nem számítok arra, hogy ebben az évben lesz. De a megállapodásnak úgy egyébként is eléggé kevés esélyt adok”. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy a megállapodás azért kétséges, mert ahhoz két fél kell, „az IMF akkor tud segíteni, ha az, aki segítséget kér, megmondja, hogy mit kér, és mit ad cserébe”.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *