Dől a magyar pénz az adóparadicsomokba

Egy friss tanulmány szerint összesen több mint 21 ezer milliárd dollárt menekítettek az elmúlt évtizedekben adóparadicsomokba, kikerülve az otthoni adóztatást. Magyarországról mintegy 242 milliárd dollár szökött el, ezzel benne vagyunk a top 20-as listában.

Az adóztatást az óvatos becslések szerint 21 ezer milliárd dollár kerülte el az elmúlt évtizedekben, de valójában az adóparadicsomokba, offshore cégekbe menekülő tőke összege elérheti a 32 ezer milliárd dollárt is – ez pedig több mint a teljes amerikai gazdaság. Ha ezt a pénzt megadóztatták volna, több afrikai államot is talpra lehetett volna állítani, vagy akár az euróválságot is könnyedén meg lehetett volna oldani – derül ki a Guardian cikkéből.

Összesen több mint 10 millió ember tart külföldön pénzt, de a teljes összeg majdnem fele mindössze 92 ezer ember számláin összpontosul – derül ki a tanulmányból, amit James Henry, a McKinsey tanácsadócég korábbi vezető közgazdásza készített a Tax Justice Network aktivista szerevezetnek.

Sok esetben, köztük Magyarországében a kiáramló tőke meghaladja a kiindulási ország teljes külső adósságát is, de például Irán vagy Nigéria esetében annak több mint tízszeresére rúg. Tőlünk nem csak arányaiban, de összegében is rengeteg pénz távozott: azzal, hogy a 80-as évektől kezdve 242 milliárd dollár került adóparadicsomokba, lekörözzük a régió összes nagyobb államát, és bekerültünk a 20-as toplistába.

De jártak nálunk rosszabbul is: a világ legszegényebb államai, főként Fekete-Afrikában erősen küzdöttek az elmúlt években azért, hogy elengedjék az adósságaikat, pedig ha meg tudták volna adóztatni a leggazdagabb állampolgáraikat, a tanulmány szerint el tudták volna kerülni magát az eladósodást is. Nigériából például több mint 300 milliárd dollár tűnt el 1970 óta, Elefántcsontpart pedig 141 milliárdot veszített.

“Ezek a becslések egy óriási kudarcra hívják fel a figyelmet” – mondta a lapnak John Christensen, a szervezet munkatársa. “Az egyenlőtlenség jóval, jóval súlyosabb, mint az a hivatalos statisztikákban látszik, de a politikusok még mindig azzal érvelnek, hogy működik a vagyon lefelé csorgatása a szegényeknek.”

“Az új adatok szerint ennek éppen az ellenkezője történik: az elmúlt három évtizedben hatalmas összegek vándoroltak át kis számú multimilliomos offshore számlájára” – tette hozzá. A képet pedig tovább súlyosbítja, hogy a számokban nem szerepelnek a műkincsek, yachtok vagy ingatlanok, amik szintén jelentős összeget képviselhetnek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *