Jött az IMF, csökkent a csődkockázat

Idei mélypontjára csökkent szerdára a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, jelezve a piac derűlátását az előző nap Budapesten kezdődött IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban. A kedvező hangulatot jelzi, hogy a forint is erősödik, az euró árfolyama reggeli 286 forint feletti szint után kora délután már 285,8 forint körül járt.

Mi az a CDS?

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának rizikóját. Az ár konkrétan azt jelenti, hogy X összegű állampapírra annak hány százalékáért lehet olyan biztosítást kötni, aminek révén a befektető akkor is pénzéhez jut, ha az adott állam nem fizet.

A legnagyobb londoni CDS-piaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, CDS) a szerdai londoni kereskedésben 479-480 bázispont környékén mozogtak.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 480 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat. A magyar CDS-tranzakciók a hetet 505 bázisponton kezdték; az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak.

Csak jövőre lesz megállapodás?

A City egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a Barclays elemzőstábja nemrégiben Magyarországon tett tájékozódó látogatást, és erről Londonban befektetők számára összeállított ismertetőjében közölte: a cég központi forgatókönyve az, hogy a megállapodás 2013 első negyedéve előtt nem valószínű.

A ház szerint az általa felvázolt menetrendet gyorsíthatja, ha romlanak a külső feltételek, és ez emeli a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárakat, gyengítve egyben a forintot. A Barclays elemzői szerint azonban ennél nagyobb késdelem is lehetséges, ha a globális kockázati kondíciók javulnak, és nem közelednek egymáshoz az álláspontok egyes “érzékeny” kérdésekben.

A cég stábja a látogatásról összeállított elemzésben hangsúlyozza, hogy az IMF/EU-küldöttség mostani látogatása tényfeltáró jellegű. A Barclays londoni elemzőinek várakozása szerint a programról szóló tárgyalások feltehetően a következő látogatás során, “valószínűleg szeptemberben” kezdődnek. A ház londoni szakértői közölték: azok a nem kormányzati politikai és gazdasági elemzők, akikkel Budapesten találkoztak, szintén kételyeiknek adtak hangot az IMF/EU-egyezség gyors elérésével kapcsolatban.

Más nagy londoni házak ugyanakkor ennél derűlátóbb előrejelzéseket adtak; 2013-as megállapodási időpontra vonatkozó prognózisok eddig még nem születtek a City elemzői közösségében. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek jelenleg érvényes prognózisa például az, hogy szeptemberre vagy októberre elérhető a megállapodás. A cég szakértői egy “szabvány feltételrendszerű”, 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsítenek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *