Készen álltunk, tűkön ültünk, fejet vakarhatunk

Decemberben úgy tűnt, egy nap alatt megállapodhatunk, és egyébként sem gazdaságpolitikáról tárgyalunk az IMF-fel. A tárgyalások a múlt év végén nem megszakadtak, hanem el sem kezdődtek, de az elkezdésüknek nem is volt akadálya. Vagyis volt, csak nem tudtuk, hogy mi, csak ültünk türelmesen, türelmetlenül, készen állva. Vagyis tudtuk, csak közöltük, hogy nem változtatnunk. Vagyis változtatunk. És így év elejére, tavaszra, nyár elejére, júliusra, őszre már lehet is hitelünk. Nyilatkozatok az IMF-várás bő félévéből.

2011. december 2. Egy nap alatt is meg tudunk állapodni; amint elértük a céljainkat, már meg is állapodunk, ez a mi tervünk (Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, hogy meddig tarthatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal).

2011. december 16. Az IMF-fel nem Magyarország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni […] mi a saját bankunkkal tárgyalunk, akitől szükség esetén hitelt, biztosítást kérhetünk (Orbán Viktor a Kossuth Rádióban aznap, amikor megszakadtak a tárgyalások; a nemzetközi szervezetek képviselői ekkor már elutaztak Budapestről, bár ez még nem volt nyilvános)

2011. december 16. A mostani megbeszélések még csak informális szinten zajlanak. A valódi tárgyalások januárban kezdődnek majd (Kormányszóvivői Iroda a delegációk elutazása után)

2011. december 16. Mivel informális egyeztetés, és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó (Fellegi Tamás közleménye).

2011. december 19. Január 10-e körül kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, pénteken nem szakadtak meg az egyeztetések, mert el sem kezdődtek még (Matolcsy György a Hír Tv-ben)

2011. december 22. Politikai indíttatású támadás, hogy a Standard & Poor’s leminősítette Magyarországot (Matolcsy György egy budapesti sajtótájékoztatón)

2011. december 22. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni (Orbán Viktor arról, hogy mit írt a jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvénynek José Manuel Barrosónak)

2011. december 30. Január elején megkezdődnek a megbeszélések, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak […] Ha az IMF ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon (Orbán Viktor a Kossuth Rádión)

2011. december 30. Az EKB véleményét több mint kilencven százalékban figyelembe vették (Rogán Antal a jegybanktörvény elfogadása után)

2011. december 30. Ugyan a jegybank megregulázása átmenetileg megoldást jelenthet, de hosszú távon ez nem fog működni […] Magyarország gazdasági értelemben ismét a saját lábába lőtt, ezúttal már géppisztollyal (Financial Times a jegybanktörvény elfogadása után).

2012. január 3. Az Európai Központi Bank kifogásolt 15 pontja közül 13,5-14 pontot a parlament elfogadott, így a törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal és az IMF-EU tárgyalásokon sem lehet akadály (Szijjártó Péter a köztévében)

2012. január 4. Nem lenne tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel (Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára, a tárgyalóbizottság tagja a Wall Street Journalnak)

2012. január 5. Mindent készek vagyunk megtárgyalni a valutaalappal, és minden aggályra és felvetésre készek vagyunk reagálni, adott esetben pedig akár el is fogadni (Fellegi Tamás, miután a forint történelmi mélypontra zuhant)

2012. január 5. Mi arra készülünk, hogy az IMF-fel való tárgyalások eredményre vezetnek, egy védőhálóban szeretnénk megegyezni […] Január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor újra támadásba lendültek (Selmeczi Gabriella az előző napok eseményeiről)

2012. január 12. Magyarország várja az Európai Unió érveit a vitatott törvényekkel kapcsolatban, és ha ezek meggyőzőek, a kormány fontolóra veszi a jogszabályok módosítását (Orbán Viktor a Reutersnek, miután az Európai Bizottság három törvény visszavonását kérte)

2012. január 17. Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter […] kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek (Matolcsy György közleménye, miután Járai Zsigmond azt mondta, hogy a miniszter elhasználódott)

2012. január 18. A magyar kormány szeretné minél hamarabb rendezni Brüsszellel a vitás törvények ügyét, [remélhetőleg] a magyar kormány még az első negyedév során meg tudja kötni az EU/IMF hitelmegállapodást (Cséfalvay Zoltán az Euromoney konferencián)

2012. január 19. Ki Kopits György és miért? (Matolcsy György közleménye, miután Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke kritizálta őt)

2012. január 20. Az IMF-en a sor, hogy eldöntse, készenléti, elővigyázatossági hitelt, vagy a kettő kombinációját ajánlja Magyarországnak […] ha ezt kérik, tárgyalunk erről [az egykulcsos adóról] (Varga Mihály a köztévében)

2012. január 26. Az IMF-fel családi viszonyban vagyunk, a családban normális, ha valaki segítségre szorul, segítséget kér családon belül (Matolcsy György parlamenti bizottsági meghallgatáson)

2012. január 27. Ennek megváltoztatására csak akkor kerülhetne sor, ha az ég egybeérne a földdel (Kósa Lajos az egykulcsos adóról)

2012. február 15. Várhatóan az első negyedév végén, második negyedév elején sikerül megkötni a megállapodást, de az biztos, hogy még az idei első félévben (Cséfalvay Zoltán a Bloombergnek)

2012. február 17. A hivatalos tárgyalások várhatóan márciusban kezdődnek el, és áprilisban lezárulhatnak (Fellegi Tamás sajtóirodája az Index kérdésére)

2012. március 8. Akár holnap megkezdeni a tárgyalásokat a nemzetközi hitelcsomagról a nemzetközi partnerekkel (Fellegi Tamás azokra a vádakra, hogy a kormány húzza az időt)

2012. március 8. Én két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek (Orbán Viktor arról, miért nem kezdődnek a hiteltárgyalások)

2012. március 9. Nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF–EU és a magyar kormány között, csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet (Nátrán Roland, az NGM államtitkára)

2012. március 26. A magyar kormány érdeke a nemzetközi hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése, és vizsgálja az EU/IMF-megállapodás után sorra kerülő devizakötvény kibocsátás lehetőségét (NGM-válasz a Reutersnek, miután Töröcskei István, az államadósságkezelő vezére egy, a hitelmegállapodás előtti kibocsátás lehetőségéről beszélt)

2012. április 5. A kormány bármely percben vagy bármely másodpercben készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón)

2012. április 5. Nincs pontos időpont a Magyarországgal történő hiteltárgyalások megkezdéséről, először kézzelfogható lépésekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország bebizonyítsa, komolyan elkötelezett (az IMF szóvivője Szijjártó szavaira reagálva)

2012. április 10. Ha sikerül rendezni a jegybank ügyét, akkor pár hét alatt megkezdődhet a párbeszéd (Pleschinger Gyula)

2012. április 10. A kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit (Martonyi János az ATV-ben)

2012. április 18. A magyar kormány mindenben kompromisszumkész, de a magyar szuverenitást meg kell védeni (Giró-Szász András a jegybanktörvényről)

2012. április 26. Reális […], hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal […] a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet. (Rogán Antal a Mokkában)

2012. május 1. Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt, én az őszt mondanám valószínűbbnek (Fellegi Tamás arról, hogy mikorra lehet megállapodás)

2012. május 16. Reálisan kora ősz folyamán jöhet létre megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (Varga Mihály, már kijelölt IMF-ügyi miniszterként a Magyar Hírlapban)

2012. május 17. A kormánynak továbbra is az a célja, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodást kössön. Elsősorban biztonsági hálóra van szüksége az országnak (Varga Mihály a köztévében)

2012. május 22. Nem vagyok szupermen, nem tudom egymagam befolyásolni, hogy mikor születik meg a megállapodás (Varga Mihály parlamenti bizottsági meghallgatáson)

2012. május 22. Már június elején megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és az IMF, illetve az EU között […] nagyon hamar, talán már a nyáron megszülethet a megállapodás (Pleschinger Gyula)

2012. június 15. Van egy törvényünk […] a törvényt nem fogjuk módosítani (Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a jegybanktörvényről)

2012. június 15. A jövő héten benyújtják az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását, amely várhatóan eleget tesz az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak (Varga Mihály a rádióinterjú után nem sokkal)

2012. június 28. Magyarország arra számít, hogy legkésőbb október végéig megszületik a megállapodás az IMF-fel és az Európai Unióval a hitelkeretről (Varga Mihály a Reutersnek)

2012. július 9. Innentől kezdődik az izgalmas része. Nem lesz ez sétagalopp. Az IMF nem szívbajos. Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában olyan témákat előhozott, hogy a politikusok vakargatták a fejüket (Varga Mihály, miután eldőlt, hogy július 17-én kezdődhetnek a tárgyalások)

2012. július 15. Álljon meg a világ, ki az úr ebben az országban? […] az IMF-nek nem lehetnek komoly követelései, a kormány nem hagyja magát megzsarolni (Kövér László a köztévében arról, hogy az IMF esetleg szeretné jóváhagyni a 2013-as költségvetést)

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *