Nyaralnak a magyarok: Horvátország helyett belföld a nyerő

Válság előtti szinten a belföldi forgalom, de a bevétel is. Hosszú évek óta először, ezen a nyáron nem Horvátország a magyarok elsődleges utazási célpontja, hanem itthon üdülnének. Na, nem csak azért mert hirtelen ennyire vonzó lett a belföld, hanem mert a SZÉP kártya miatt anyagilag így jobban megéri.

Az idén először nem Horvátország áll a magyarok főszezoni nyaralási célpontjának első helyén, hanem négy belföldi régió, ami a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Horváth Gergely szerint azt jelzi, hogy a kampányok sikeresek, nőtt a belföldi turizmus presztízse. A belföldi nyaralást tervezők számának növekedése mögött persze anyagi megfontolás is áll, de ez csak részben szolgálhat valódi magyarázattal, ugyanis itthon nyaralni nem sokkal, vagy egyáltalán nem olcsóbb, mint a horvátoknál. A belföldi turizmus növekedését a SZÉP-kártya bevezetése, vagyis a kedvezményes adóval adható béren kívüli juttatás vélhetően inkább magyarázza. Mindeközben a honi szálláshelyek, a gasztronómia, és a szabadidős programkínálat is sokat fejlődött az utóbbi két évtizedben.

Ami jó a vendégnek, az kevésbé jó a szálláshelyeknek, ugyanis a 2007-es évit, azaz a válság előtti szintet meghaladó rekord-vendégforgalom, a több mint húszmillió vendégéjszaka tavaly összességében nem hozott többet a szállodák számára. Mint Horváth Gergely egy tegnapi sajtóbeszélgetésen elmondta: a szállásdíjbevétel forintban tavaly elérte a 2007-es szintet nominálisan azonos eredmény csupán, hiszen időközben (2007–2011 viszonylatában) több mint húsz százalék volt az infláció. A vállalkozások jövedelmezősége nem javult, sőt, romlott. A megnövekedett vendégforgalomra több szálláshely jutott, a 2007 óta befejeződött fejlesztések eredményeként ugyanis 8,2 százalékkal nagyobb a szálláshelyi kapacitás, emiatt nem sikerült a szobaárakat növelni.

A továbblépéshez szükséges feltétel azonban már adott – hangsúlyozta a vezérigazgató –, a turizmust növekedési pályára állították, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy első iparágként hozták a válság előtti szintet, azaz még annál is jobbat. A Malév leállása utáni helyzetről, egy új nemzeti légitársaság alapításának szükségességéről a turisztikai társaság vezére külön kérdésünkre kifejtette: véleménye szerint az űrt a skandináv térség kivételével már sikerült betölteni, Magyarország ugyanolyan jól, sőt, még több helyről megközelíthető, mint korábban. A nemzeti légitársaság létrehozása mellett szól viszont, hogy a jelenlegi légijáratok bármikor megszűnhetnek, módosulhatnak, míg egy Malév-utódcég ezt a fajta bizonytalanságot megszüntethetné.

A két éve kinevezett turisztikai vezér szerint a turizmusban a legnagyobb feladat a folyamatos változásokra minél gyorsabban reagálni. Az egyik ilyen az internetalapú információszerzés térhódítása, kézenfekvő volt, hogy a külképviseletek terén lépjenek: jelentős költségmegtakarítást értek el a külföldi kirendeltségek racionalizálásával, amelyek a világhálónak köszönhetően már egyáltalán nem helyhez kötöttek, és Budapestről is el lehet látni feladataik többségét. Ez egyébként európai trend is. A Magyar Turizmus legújabb feladata az Agrár Marketing Centrum feladatainak átvétele, amit július elsejétől egy kormánydöntés értelmében a végelszámolás alá került cég helyett látnak el.

A Központi Statisztikai Hivatal hamarosan megjelenő, 2011-re vonatkozó végleges adataira hivatkozó beszámoló szerint a legfontosabb küldő országok toplistáján tavaly több helycsere is történt, és egyes országokból meglepően jelentős nagyságrendű emelkedést regisztráltak. Tavaly a legfontosabb küldőországok közül az Oroszországból érkező vendégek 23,5 százalékkal, Csehországból 17,9 százalékkal, Lengyelországból 13,9 százalékkal, és Romániából 12,3 százalékkal több éjszakát töltöttek el összességében nálunk. Kínából – amely egyelőre nem tartozik a legjelentősebb turisztikai partnerek közé – ugrásszerű, pontosan 45,6 százalékos vendégéjszakaszám-növekedést tapasztaltak. A kínai turistákért azonban nem országként, önállóan, hanem Európának együtt lehet versenyeznie, és kell is, mivel a kontinens aránytalanul kis szeletet kap a kínai kiutazás hozadékából.

Forrás: Nol.hu
www.nol.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *