Az eurózóna reformjáról tárgyal a G20

Az európai vezetők megkapták a Húszak (G20) többi vezetőjének szóbeli támogatását az euróövezet nagy léptékű, bár a piacok által vártnál lassúbb megreformálásához – jelentették a leggazdagabb és a leggyorsabban fejlődő országok csúcsértekezletének színhelyéről, a mexikói Los Cabosból szerda reggel a hírügynökségek.

Az európai vezetők beszámoltak a bankrendszer integrálásának – az úgynevezett bankuniónak – tervéről, amit régóta sürget a többi között az Egyesült Államok, mert ez megtörheti a bankok és a megmentésükre kényszerülő kormányok kölcsönös pénzügyi fertőződésének körét.

Nem csodaszer

Az intézkedések “nem csodaszerek, amelyek már a jövő héten vagy két hónapon belül mindent megoldanak, de minden lépés a nagyobb európai integráció, és nem pedig a felbomlás felé mutat” – így kommentálta az eredményeket Barack Obama amerikai elnök a csúcstalálkozó végeztével.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a közös valuta alátámasztására szolgáló euróövezeti költségvetési és bankunió megerősített keretei segítenek helyreállítani a gazdasági növekedést Európában, és csökkenteni fogják a hitel költségét az eladósodott országok számára. “Elültettük az összeurópai fellendülési terv magjait. Nem baj, ha soká tart, az a fontos, hogy jól csinálják” – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde.

Mindent megtesznek

A Húszak közös nyilatkozatában az euróövezeti vezetők aláírták, hogy “minden szükséges intézkedést megtesznek” a pénzügyi unió védelmére, konkrét döntéseket fontolnak meg a pénzügyi rendszer integráltabb szerkezetének kialakítására”, beleértve a bankuniót, vagyis a közös bankfelügyeletet, a bankok tőkefeltöltésének magántőkére több felelősséget és terhet rakó új szabályozását, a bukott bankok felszámolását és a betéteseknek szóló garanciákat.

A költségvetési fegyelemmel és a növekedés ösztönzésével együtt ezek “fontos lépések a nagyobb költségvetési és gazdasági integráció felé” a közös nyilatkozat szerint. A Húszak általában is elkötelezték magukat a világgazdaság támogatására, kijelentve, hogy a költségvetési mozgástérrel rendelkező országok készek egyeztetni költségvetési ösztönző intézkedéseket, ha a világgazdaság jelentősen romlana.

Az Egyesült Államok elnöke ígéretet tett a közös közleményben arra, hogy igyekeznek elkerülni a gazdaság megrendítését a jövő év elején, amikor náluk adókedvezmények járnak le és kiadáscsökkentések lépnek életbe.

Az olasz kormányfő javasolta, hogy az euróövezeti mentőalapok (EFSF, ESM) vásárolhassanak nagy hozamú euróövezeti állampapírokat. Ez nem került bele a közös közleménybe, de a francia államfő, Francois Hollande azt mondta, hogy az elképzelést hamarosan megvitatják a péntekre tervezett német-francia-olasz-spanyol csúcstalálkozón.

Áder a víz miatt megy Rióba

A magyar küldöttséget Áder János köztársasági elnök és Fazekas Sándor fogja vezetni a csúcson. A résztvevők között van Pálinkás József MTA-elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai, a Külügyminisztérium és vidékfejlesztési tárca képviselői, diplomaták, két újságíró, valamint Kepli Lajos, jobbikos képviselő, aki szintén tagja a Jávor által vezetett bizottságnak. Áder János államfő indulása előtt a Sándor-palotában tárgyalt a parlamenti frakciók képviselőivel arról, hogy Magyarországon milyen álláspontot képviseljen a konferencián. A találkozó után közölték, hogy a köztársasági elnök a vízügyi kérdések kapcsán fog állást foglalni a konferencián.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden arról beszélt, hogy Magyarország azt szeretné, ha a fenntartható fejlődési célok között lenne egy kifejezetten a vízügyekkel foglalkozó is. Ennek kidolgozásában az ország komoly szerepet vállalna. Áder János Rióban várhatóan felajánlja, hogy 2013-ban Budapest szervezné meg az első konferenciát a témában – mondta el Baranyai.

Korábban kiderült, hogy a 26 fős delegációban nem lesznek ott az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának tagjai, mert a testület LMP-s elnöke hiába kérte, hogy néhány, a konferencia témájával foglalkozó képviselő is kerüljön be a keretbe. Hivatalosan elutasították, a Jobbik képviselője viszont mégis bekerült a delegációba.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *