Általános közalkalmazotti sztrájk Szlovéniában

A kormányzati megszorítások ellen tiltakozva szerdán általános sztrájkot tartanak a szlovén közalkalmazottak. Az STA hírügynökség a “szlovén történelem egyik legnagyobb sztrájkjának” nevezte az akciót, amelyben szakszervezeti becslések szerint 80-90 ezren vesznek részt.

A munkabeszüntetés miatt szerdán zárva tartanak az iskolák, több mint 600 iskola és óvoda maradt üresen. Sztrájkolnak a rendőrök és vámtisztviselők, akik a rend és közbiztonság fenntartására ígéretet tettek, kisebb horderejű ügyekben azonban nem lépnek fel.

Kimaradnak a szerdai munkabeszüntetésből az orvosok, viszont a nővérek és az egészségügyi intézmények kiszolgáló személyzete reggel 9 órától délután háromig nem dolgozik. A szokásos szolgálati rend szerint dolgoznak a tűzoltók és a katonák, miközben sok kulturális közintézmény zárva tart.

A munkabeszüntetést több szlovén városban tiltakozó felvonulások kísérik.

A jövő generációk kárára

Az új jobbközép kormány miniszterelnöke, Janez Jansa kedd esti beszédében azt hangsúlyozta, hogy a közszférának is el kell fogadnia a realitásokat, mivel Szlovéniának nincs több manőverezési lehetősége, hogy a 4mások, illetve a jövő nemzedékek számlájára éljen. Hangsúlyozta azt is, hogy kormánya leszámol elődei hagyományával, amelyek térdre estek a szakszervezetek előtt.

Tavaly a GDP-hez viszonyítva 6,4 százalékra nőtt Szlovénia államháztartási deficitje, szemben az előző évi 6 százalékkal és az előirányzott 5,5 százalékkal. Szlovéniának egészen 2007-ig, amikor bevezette az eurót, egyensúlyban volt a költségvetése, exportfüggősége miatt azonban rendkívül súlyosan érintette a világgazdasági és az euróövezeti válság.

Janez Jansa miniszterelnök februárban hivatalba lépett jobbközép kormánya az idén 3,5 százalékra akarja leszorítani a deficitet.

A megszorítások része egyebek között a közkiadások tízszázalékos csökkentése, így a közszféra béreinek megnyirbálása is.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *