Elbocsátások mellett bővül az ipar

Az idén várt trendnek megfelelően az autógyártás növekedése és az elektronikai cikkek zuhanása jellemzi az ipari termelést. Mindezt sorozatos leépítések kísérik. A februárt mindezen túl még két tényező jellemezte: a szökőnap miatti nagyobb termelés, valamint a hideg időszak miatt az energiaipar jobb teljesítménye.

Februárban 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés éves indexe – derült ki a KSH pénteki adataiból. Az előzetes adatokból már ismert volt a szám és a szökőév miatti gyorsabb növekedés. A munkanaphatással kiigazított adatok ugyanis 3,4 százalékos csökkenésről szóltak. A növekedés mögött ezen túl a KSH szerint két tényező áll: a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a tavalyinál jóval hidegebb február miatti nagyobb fűtésigény.

A mérsékelt növekedést jelzi a havi index is. A kiigazított adatok ugyanis 0,8 százalékos növekedésről számoltak be egy hónap alatt, amely ha nem is kirívóan gyors ütem, nem marad el a tavalyitól. 2011-ben ugyanis 6 hónapban is csökkent a hó/hó adat.

Az autóeladások száguldását az elektronikai cikkek zuhanása kíséri

Az ipari export 2012 első két hónapjában 0,9, februárban 1,1 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Februárban a feldolgozóipar exportjának közel három tizedét képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 16,7 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a lassan egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 16,1 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január-februárban 1,4, februárban 3,9 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 0,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az energiaipart a hideg február hajtotta

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 februárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 5,9 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,7 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 februárjában a 2011. februári átlagos középhőmérsékletnél 3,2 fok celsiusszal kevesebbet mértek).

2012 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése gyakorlatilag az előző év azonos hónapjának szintjén maradt. Az új exportrendelések 7,2 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 57,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 16,3 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz képest.

Létszámcsökkenés mellett zajlik az ipari termelés

2012 első két hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,6 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2011. január-februári 5,3 százalékos létszámnövekedés után – 1,3 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be.

2012 első két hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Dél-Alföldön (7,6 százalék), Nyugat-Dunántúlon (5,0 százalék), valamint Észak-Magyarországon (3,9 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 1,7 és 4,5 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *