Hogyan kerülhetjük el az adatvédelmi bírságokat?

Személyes adatokkal nap, mint nap találkozhatunk. A mai modern világban mindenféle ajánlatot kaphatunk az internetes postaládánkba. Vagy mi magunk adhatjuk meg nevünket és elérhetőségeinket egy-egy rendelésnél vagy akár egy honlapon való regisztrációnál. De vajon hogyan tárolhatják mások adatainkat vagy hogyan válunk mi magunk is adatkezelővé?

A választ jelenleg az adatvédelemről szóló törvény adja meg. Ez a törvény azonban 2012. január 1-től megváltozott.

Az új törvény által bevezetett egyik lényeges újdonság, hogy az adatvédelmi hatóság nem megfelelő adatkezelés esetén eljárást indíthat és akár bírságot is kiszabhat, melynek mértéke százezertől tízmillió forintig terjedhet.

Miért lényeges ez?

Mind a jelenlegi, mind az új törvény előír bizonyos kötelezettségeket azok számára, akik valamilyen adatkezelést végeznek. Adatkezelést végeznek mindazok, akik mások adatait valamilyen formában összegyűjtik, tárolják, felhasználják. Például ilyen értelemben adatkezelő az a cég is, akinek a honlapján hírlevélre lehet feliratkozni. Hiszen a feliratkozásnál megadjuk nevünket, e-mail címünket, lakcímünket és netán telefonszámunkat is. Az adott cég ezeket az adatokat eltárolja és időről időre fel is használja, mert kiküldi részünkre a kért hírlevelet.

Kötelező-e a nyilvántartás?

Jelenleg mindenkinek, aki adatkezelést végez kötelező nyilvántartásba vetetni magát. Ezt a nyilvántartásba vételt év végéig a megfelelő dokumentumokon illeték- és költségmentesen lehet megtenni. A bejelentés elmulasztása egyelőre még semmilyen büntetéssel nem jár, legfeljebb az Adatvédelmi Biztos hívhatja fel a figyelmünket rá.

Azonban 2012. januárjától ezt a nyilvántartást egy másik hatóság fogja vezetni. És ekkor már magának az adatkezelési tevékenység megkezdésének feltétele lesz a nyilvántartásba vétel. Tehát bármilyen adatkezelési tevékenységet csak a nyilvántartásba vétel után lehet majd végezni.

Minden esetben kell nyilvántartás?

Természetesen lesznek olyan esetek, amelyeknél nem szükséges a nyilvántartásba vétel. Ilyen lehet például a munkáltató, aki a munkavállalói adatokat tárolja vagy például a közüzemi szolgáltatók. De ide tartoznak az egyházak és az egészségügyi intézmények is.

Egyéb esetekben azonban szükséges a bejelentkezés, méghozzá ha különböző célok érdekében valósul meg az adatkezelés, akkor minden egyes adatkezelési célt külön be kell jelenteni. Így például ha egy cég azért végez adatgyűjtést, hogy potenciális ügyfelei felé üzleti ajánlatokat tegyen és üzleti tevékenységéhez kapcsolódó témában hírlevelet küldjön az arra igényt tartó személyeknek, két külön bejelentési kötelezettség alá eső adatkezelésről van szó.

Annak, aki már most is kezel adatokat és az idén elmulaszt eleget tenni a nyilvántartásba vételnek még 2012. június 30-ig megteheti, de ennek valószínűleg a következő évben már külön díja lesz.

Azt, hogy hogyan fog pontosan a rendszer működni egyelőre még nem látható. Éppen ezért érdemes tájékozódni és utánajárni ennek a kérdésnek, nehogy később meglepetések érjenek bennünket.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *