Kisebb az infláció a vártnál

A fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet – közölte a KSH csütörtökön. Az elemzők 3,3-3,5 százalék közötti éves áremelkedést vártak.

Legutóbb 2009 márciusában mért ilyen alacsony 12 havi inflációt a KSH, akkor 2,9 százalékos volt a fogyasztói árindex növekedése.

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal, ezen belül az idényáras élelmiszerek több mint 11 százalékkal csökkentek, emellett a ruházati cikkek 2,5 százalékkal, az üzemanyagárak 0,9 százalékkal mérséklődtek – mondta Minary Borbála. A KSH főosztályvezetője hozzátette: az üzemanyagárak július második felében emelkedtek, s ez majd az augusztusi inflációban jelentkezhet.

Az idén az első hét hónapban átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció júliusban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 3,4 százalék volt, az egyhavi viszont 0,4 százalékkal csökkent.

Tavaly júliusban a havi infláció 0,1 százalék, a 12 havi 4,0 százalék volt. A múlt év első hét hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2009 azonos időszakában.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *