Három államcsődöt várnak a befektetők

Államcsődök

Államcsődök

Görögország fizetésképtelenné válását lényegében biztosra veszik a Bloomberg felmérésének válaszadói, a portugál és ír államcsődöt több mint felük látja elkerülhetetlennek.

A befektetők 85 százaléka szerint elkerülhetetlen Görögország államcsődje, 59 százalékuk szerint Portugália is hasonló sorsra jut, 55 százalékuk pedig még Írországot is menthetetlennek látja. – derült ki a Bloomberg felméréséből, amelyet a hírügynökség előfizetőinek körében végeztek. A görög adósságok bedőlését jóslók aránya tavaly június óta 12 százalékponttal, január óta 11 százalékponttal ugrott meg, Portugáliától az év elején még a válaszadók kevesebb mint fele várt csődöt, Írország fizetésképtelenné válását januárban 53 százalékuk jósolta.

Jó hír, hogy csak minden negyedik megkérdezett befektető számít Spanyolország államcsődjére, hat százalék azok aránya, akik szerint az USA is összeomolhat és öt azoké, akik úgy vélik, hogy Nagy-Britannia is fizetésképtelenné válhat. A szakemberek több mint fele tartja jónak a német, illetve a brit kormány fiskális politikáját, a francia vezetés tevékenységét azonban csak negyedük tartja elfogadhatónak.

Az eurózóna válságának mélyülését sugallja az a német felmérés is, amely szerint a lakosságnak csak 20 százaléka véli úgy, hogy Angela Merkel kancellár helyesen cselekedett egy évvel ezelőtt, amikor Görögország megmentése mellé állt. Azok aránya, akik szerint ez rossz döntés volt, 47 százalék. Ma kezdődik a német koalíció kisebb pártja, a szabad demokraták (FDP) kongresszusa, amely előtt határozottan erősödött a pártban a mentőcsomagokat elutasító hangulat.

Frank Schaeffler FDP-képviselő, aki tavaly azt javasolta, hogy Görögország adja el szigetei egy részét, s az így befolyt pénzből törlessze adósságát, úgy látja, hogy egyre több párttársa látja hozzá hasonlóan a helyzetet. Sokan gondolják úgy, hogy valami nagyon el lett tolva, hogy egy olyan rendszer felé tart a közös európai valutát használó övezet, amelyben a centrum országok folyamatosan finanszírozzák a periféria adósságait. Schaeffler tavaly elszigetelt volt a pártban, ám most már messze nem ez a helyzet.

Az FDP kongresszusán olyan kérdések kerülnek napirendre, miszerint Németországnak világossá kellene tennie, hogy semmilyen körülmények között nem fogja kifizetni más államok adósságát. Megvitatják azt a felvetést is, hogy a magánhitelezőket is be kell vonni az segélycsomagok finanszírozásába, sőt, még annak a lehetőségnek a felvetésétől sem riadnak vissza, hogy a költségvetési és adósságszabályokat megszegő eurózóna-országokat ki lehessen zárni az övezetből.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *