Csökkenőben a lakossági betéti vagyon

Csökkenő betétek

Csökkenő betétek

Az elmúlt három hónapban az intézményes megtakarítások növekedése, és ezzel együtt a lakossági betéti vagyon mérséklődése volt tapasztalható – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb regiszteréből.

A szövetség keddi közleménye szerint megfordult a trend a pénztári vagyonban lévő részvényeknél: a két megelőző negyedévben csökkenő, a harmadik negyedben azonban ismét növekvő arány volt tapasztalható.

Az előző negyedéves stagnáláshoz képest a harmadik negyedben már 1,3 százalékos csökkenést regisztráltak a lakossági betéti vagyonban, ezzel együtt az intézményi megtakarítások az előző három hónaphoz képest némileg gyorsulva 5 százalékkal nőttek – idézi a közlemény Temmel Andrást, a BAMOSZ főtitkárát.
Az adatokat szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010. szeptember végén 9.656 milliárd forintot tett ki piaci értéken. A harmadik negyedévében a befektetési alapok vagyona 5,7 százalékkal, míg a regiszter által érintett vagyonkezelt kör 4,5 százalékkal nőtt. Mind az alapok, mind pedig a vagyonkezelt vagyon esetében a negyedéves bővülés a megelőzőnél nagyobb mértékű.

A kezelt vagyon legnagyobb hányada, 3.853 milliárd forint pénztári, ez a teljes vagyon 64,8 százaléka. A regiszter adatai szerint a pénztári portfoliókban a negyedévben a magyarországi részvények aránya nőtt, míg a külföldieké csökkent. Az összesített részvényarány a pénztáraknál így két csökkenő negyedév után 33,1 százalékra nőtt. Tovább emelkedett a hazai betétek és államkötvények aránya, ezzel szemben csökkent a diszkontkincstárjegyek, valamint a vállalati kötvények és jelzáloglevelek aránya, a hazai állampapírok együttesen a pénztári portfoliók 54,1 százalékát teszik ki.

A befektetési jegyek aránya a pénztári portfoliókon belül 29,7 százalék, ami továbbra is azt a folyamatot erősíti, hogy a külföldi befektetések jelentős részben a  befektetési alapokon keresztül valósulnak meg. A vagyonkezelés másik nagy területe a biztosítók részére végzett vagyonkezelés, ez a teljes vagyon csaknem 28 százaléka.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2010. június végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 68,2 százalékát kezelték a regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét az unit-linked termékek teszik ki – ez 658 milliárd forintra rúg -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyon jelenti, amely a negyedév végén 1.003 milliárd forintot tett ki.

A unit-linked – vagyis befektetési egységhez kötött – termékeknél a nagyobb külföldi kitettség és a jelentős forinterősödés a negyedéves piaci teljesítményben kisebb, 1,3 százalék körüli hozamot eredményezhetett. A vagyon egy százalékos bővülésével együtt mindez azt jelenti, hogy a negyedévben kétmilliárd forint körüli tőkekivonás történhetett ezekből a termékekből.

A biztosítók vagyona – a unit-linked termékeket leszámítva – a negyedév alatt 2,2 százalékkal csökkent, ami a 4,3 – 4,4 százalék körüli hozamok figyelembevételével arra utal, hogy a negyedévben a biztosítói vagyont ismét jelentős tőkekivonás csökkenthette.

A BAMOSZ regiszterbe 8 letétkezelő küldött adatokat. Eszerint a letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. szeptember 30-i piaci értéke 15.536 milliárd forint volt, ami 7 százalékos bővülést jelent az előző negyedévhez viszonyítva. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 42,4 százalékát külföldi megbízók számára kezelt, míg további 11,3 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyon teszik ki.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *