Felkerültünk a Világbank toplistájára

Sokat javult az üzleti környezet Magyarországon – derül ki a Világbank most megjelent Doing Business 2011 című felméréséből, amelyben hazánk hat helyet előrelépve a 183 vizsgált gazdaság közül a 46. helyezést érte el és felkerült arra a 10-es toplistára, amelyben a legutóbbi felmérés óta az üzleti környezet tekintetében legtöbbet javuló gazdaságokat emelték ki.

Az üzleti környezetet kilenc szempont alapján vizsgáló felmérés szerint Magyarország leginkább az ingatlanbejegyzés területén javult a tavalyi felmérés óta, ezen a területen hazánk 19 helyet javítva a 41. helyezést érte el. Szintén javítottunk az adórendszer területén, ahol kilenc helyezést léptünk előre, igaz, így is csupán a 109. helyezésig jutottunk a 183 vizsgált gazdaság között. A 2011-es felmérésben szereplő adatok a 2010. június 1-jei állapotokat tükrözik.

Kismértékben javult a helyzet az új vállalkozások elindításának területén is, három területen pedig (az építési engedélyek megszerzésénél, a külkereskedelemben és a szerződések betartatásánál) nem történt változás a Világbank szerint. A szervezet munkatársai viszont kisebb visszalépést tapasztaltak a nálunk működő vállalkozások felszámolásánál (itt négy helyet estünk vissza), a hitelhez jutásnál (ezen a területen két helyet visszalépve a 32-ek vagyunk), illetve a befektetések védelmében (itt egy helyet csúsztunk hátra és majdnem sereghajtók vagyunk a 120. helyen).

Összességében hat helyet javítottunk az üzleti környezetet vizsgáló felmérésben, így a tavalyi 52-ikről feljöttünk a 46. helyre. A listán – amelynek első három helyén Szingapúr, Hongkong és Új-Zéland áll – a kelet-európai országok közül megelőz minket Észtország (17.), Litvánia (23.), Lettország (24.), Macedónia (38.), Szlovákia (41.) és Szlovénia is (42.), ám magunk mögé utasítottuk Bulgáriát (51.), Romániát (56.), Csehországot (63.) és Lengyelországot is (70.).

A jelentésben a Világbank idén is felállított egy 10-es toplistát azokról az országokról, amelyek a legutóbbi felmérés óta a legtöbbet javítottak üzleti környezetükön és a vizsgált kilenc szempontból legalább három esetében reformokat vezettek be. Az idei listára nyolcadikként felkerült Magyarország is, amely a jelentés készítői szerint négy területen is (építési engedélyek kezelése, ingatlan bejegyzése, adózás és a vállalkozások felszámolása) kedvező változásokat vezetett be. Az adórendszer témájában az adónemek összevonását, illetve a járulékok és a munkaerőre eső egyéb terhek csökkentését emelte ki nálunk a jelentés. A 10-es toplistát egyébként Kazahsztán vezeti, amelyet Ruanda, Peru, Vietnam, Zöld-foki szigetek, Tádzsikisztán, Zambia, Magyarország, Grenada és Brunei követ.

Szintén kiemeli Magyarországot a világbanki jelentés a vállalkozások elindításának tekintetében – legalábbis ami annak gyorsaságát illeti. A felmérés szerint hazánkban ugyanis átlagosan négy napot vesz igénybe egy vállalkozás elindítása, ezzel ebben a kategóriában is a legjobb tíz ország közé kerültünk (a listát itt Új-Zéland vezeti). Ezen kívül szintén a legjobbak között vagyunk az építési engedélyek kezelésében – közelebbről az engedélyek beszerzésének költségeiben, amelyek a jelentés szerint nálunk átlagosan az ország egy főre jutó gazdasági bevételeinek 9,8 százalékát teszik ki. Ezzel a kilencedikek vagyunk ezen a területen, az első Katar (itt ugyanezek a költségek a fenti összeg mindössze 0,8 százalékára rúgnak).

Forrás: HVG.hu
www.hvg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *