Mikor jogszerű a rendkívüli felmondás?

Egy-egy munkaviszonynak bizony lehetnek árnyékos oldalai, hiszen a munka mellett az emberi kapcsolatok is jelen vannak, ahol időről-időre súrlódások is előfordulnak. Ezek azonban nem biztos, hogy a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez vezetnek, vagy vezethetnek. Súlyosabb esetekben azonban a rossz teljesítmény, vagy akár a be nem váltott ígéretek rendkívüli felmondáshoz is vezethetnek. De mikor lehet jogszerű a rendkívüli felmondás?
A rendkívüli felmondás nem csak a munkáltató lehetősége, a munkavállaló is megszüntetheti így a munkakapcsolatot. Fontos azonban, hogy mindkét fél részéről csak a Munka Törvénykönyvében foglaltak betartásával lehet jogszerű ez a lépés.

Milyen okból lehet rendkívüli felmondást közölni?

Az egyik esetkör az, ha a másik fél valamilyen lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal szegte meg. Mikor szándékos egy kötelezettség szegés? Akkor, ha a fél előre látja magatartásának következményeit, és akarja is, hogy ezek bekövetkezzenek.
És mit jelent a gondatlanság? Ha valaki tudja, hogy magatartása helytelen, de nem foglalkozik vele, helyette abban bízik, hogy mégsem lesz annak következménye.

Fontos, hogy ha valaki hibázik ugyan, de ebben vétlen, nem lehet neki rendkívüli felmondással felmondani.

Mi minősül lényeges kötelezettségnek?

Mindenre kiterjedően ezt nem lehet felsorolni, azonban néhány példával már láthatjuk, hogy mi is lehet az. Ilyen lehet, ha a munkáltató nem fizeti ki a munkabért, nem biztosítja az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit.

A munkavállalónak is vannak lényeges kötelezettségei, így például az előírt helyen és időben és munkára képes állapotban kell megjelennie és munkát végeznie. Így, ha igazolatlanul van távol, az megfelelő indok lehet.

A másik esetkör, amikor élhetünk a rendkívüli felmondással az, ha a fél olyan magatartást tanúsít, ami lehetetlenné teszi a munkaviszony további fenntartását.

Mindig figyeljünk arra, hogy a felmondást meg kell indokolni, az indoklásnak világosnak, valósnak és egyértelműnek kell lennie.

Létezik határidő?

Határidő is van, ami alatt lehetőségünk van a rendkívüli felmondás jogával élni. Ez az okról való tudomásszerzést követő 15 nap, de az ok bekövetkeztétől számított egy év elteltével ez a jog mindenképpen megszűnik függetlenül attól, hogy mikor szereztünk róla tudomást.

A rendkívüli felmondás mindig azonnali hatályú, így a munkaviszony annak közlésével nyomban megszűnik.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *